Problem z kolanami

Cześć od około roku mam problem z kolanami, a mianowicie zdiagnozowali mi chondromalacje kłykcia przyśrodkowego w stopniu I oraz II. (jeden z kilku ortopedów stwierdził również, że mam delikatne boczne przyparcie rzepki). Badania jakie miałem wykonane to RTG oraz USG, niedługo mam mieć zrobiony jeszcze rezonans. Od tego czasu przeszedłem dwie rehabilitacje ( ćwiczenia, krio, magnetronik, prądy interferencyjne) stosowano u mnie również leczenie farmakologiczne ( głownie podawanie siarczanu chondroityny ) ponadto miałem również podawane zastrzyki dostawowe z kwasem hialuronowym (BioleVox HA One 2,5%, po jednej ampułce w każde kolano). Mimo tego wszystkiego nadal leczenie nie przyniosło jakiś większych efektów. Kolana mnie bolą głównie podczas biegania oraz po długotrwałym siedzeniu bądź staniu. Może ktoś z Was miał taki problem i mógłby coś podpowiedzieć jak się tego pozbyć. Pozdrawiam i dzięki za pomoc

Przy chondromalacji rzepki kuracja BPC/TB za bardzo nie pomoże (słabo wpływają na regenerację chrząstki stawowej). Generalnie jeśli jest to 1/2 stopień to jest to spokojnie odwracalne, jeśli znajdziesz przyczynę przecierania rzepki + bocznego przyparcia. Zazwyczaj problemy z rzepką, mają genezę w poprzykurczanych biodrach, a nie samym kolanie.

Najlepiej żeby zdiagnozował ci to prywatny Fizjo, który ogarnie ci balans mięśniowy taśm + znajdzie przykurczone mięśnie. NFZ w Polsce leży i jedyne co będą ci robić to fizyko (które de facto nic nie da).

Z tego co mogę ci na szybko polecić, to intensywne rozluźnianie mięśni ud i łydek (np pistoletem codziennie) + ćwiczenia zwiększające mobilność bioder (np agile8) + praca na bezbolesnych ćwiczeniach lub tempach